cropped-Dollarphotoclub_542458451.jpg

De nieuwste artikelen rechtstreeks in je inbox?

Maria Montessori


Dokter Maria Montessori werd geboren op 31 augustus 1870 te Chiaravalle (Italië), overleden op 6 mei 1952 te Noordwijk. Een Italiaanse arts en pedagoog die met haar kennis grondlegger werd van de Montessori Methode. Ze was haar tijd ver vooruit, nu nog is ze een voorbeeld voor velen.

Op haar dertiende begon ze – tegen de wensen van haar vader, maar met steun van haar moeder – op een technische jongensschool. Na zeven jaar engineerswerk werd ze een van de eerste vrouwelijke medicijnstudenten in Italië en in 1896 de eerste vrouwelijke Italiaanse arts.

Tijdens haar werk aan de Universiteit van Rome raakte ze geïnteresseerd in het behandelen van kinderen met speciale behoeften (de zogenaamde ‘special needs’ kinderen). Meerdere jaren heeft ze met ze gewerkt, over ze geschreven en voor hun gesproken. In 1907 kreeg ze de mogelijkheid om ‘normale’ kinderen te bestuderen door leiding te nemen over 50 arme kinderen in San Lorenzo. Ze was onder de indruk als geen ander zodra ze de potentie van deze kinderen zag:

Stel je voor dat ik zeg dat er een planeet is waar school, leraren en studeren onbekend is. En toch kwamen de inwonenden, alleen aan het leven en rondlopen, alles te weten. In hun bewustzijn droegen ze de kennis van het leren: zou je niet denken dat ik dit over romantiseer? Precies dit, terwijl het zo fantasievol klinkt alsof het niet meer is dan de uitvinding van een grote verbeelding, is een realiteit. Het is de manier waarop kinderen leren. Het is het pad dat hij volgt. Hij leert alles zonder te weten dat hij het leert, zo gaat weinig van het onbewuste naar het bewuste, altijd op het pad der vreugde en liefde.

Reizen om de wereld

Ze werd naar Amerika uitgenodigd door Alexander Graham Bell, Thomas Edison en anderen. In 1915 sprak dr. Montessori in Carnegie Hall. De uitnodiging was om een klas op te richten bij de Panama-Pacific Expositie. Een groep toeschouwers bestudeerde de groep van 21 kinderen, allen onbekend met de Montessori Methode, vanachter een glazen wand voor vier maanden. De enige twee gouden medailles voor onderwijs gingen naar deze groep en het onderwijs voor kleine kinderen was voor altijd veranderd.

Vanwege haar antifascistische kijk werd ze tijdens de Tweede Wereldoorlog verbannen uit Italië en ging toen in India leven en werken. Hier heeft ze haar Onderwijs voor Vrede ontwikkelt, alsmede veel ideeën die in haar huidige trainingen worden gebruikt. Ze is tweemaal genomineerd voor de Nobel Peace Prize.