Waarom Montessori Thuis?

Fotografie door poplasen.

poplasen

De nieuwste artikelen rechtstreeks in je inbox?

Waarom Montessori Thuis?

Er zullen onder jullie, de bezoekers van deze website, vast ook mensen zijn die denken ‘waarom zou je in hemelsnaam thuis schools gaan doen?’. Voor die mensen is dit artikel. Het staat in een apart artikel, omdat het wat te lang is voor op de FAQ pagina.

Waarom dan?

Een deel ervan lees je al in het stuk De geboorte van Montessori Thuis. Ik ben enorm enthousiast over de visie en methode van Maria Montessori. Het sluit enorm aan bij de visie die ik heb. Niet alleen in het onderwijs, maar in het leven. Ik word er blij van. En ik doe graag dingen waar ik blij van word 🙂

Daarnaast zag ik op Pinterest dat er in Amerika ongelooflijk veel websites bestaan over hoe je Montessori werkjes kunt nabootsen, in het Nederlands is dat aanbod er niet zo. “See a need, fill a need.” En dus zette ik de website op. Vanwege wat ik al zei: ik doe graag dingen waar ik blij van word.

Maar waarom schools doen in huis?

Maar dat doe ik niet thuis niet. Sterker nog: ik promoot het ook niet! Met ‘schools’ zie ik regulier onderwijs voor me. Een juf of meester die je wel even zal vertellen hoe je iets moet doen. Weinig vrijheid, vooral een vast stramien volgen. Daar houd ik niet van, het gros van de kinderen houdt daar ook niet van.

Montessori is speelser, volgt het kind (in plaats van dat het kind moet volgen) en legt de verantwoordelijkheid op een heel andere manier bij het kind. In plaats van dat een kind iets moet kunnen, omdat het ‘hoort’, krijgt deze echte verantwoordelijkheid toegeworpen.

Een van de dingen die Maria Montessori erg belangrijk vond was dat de kinderen dingen leerden, zonder dat ze dat doorhadden. Dat leren leuk blijft.

En dat is ook duidelijk te zien in de materialen en werkjes van het Montessori onderwijs. Het maakt dingen inzichtelijk en het legt de nadruk niet op leren.

Last but not least

Veel ouders hebben geen idee wat Montessori onderwijs nou eigenlijk inhoudt. Het heeft zich voor een groot deel van het ‘geitenwollen sokken’ imago af gekregen, maar voor een groep is dat nog wel de reden waarom ze er niet bij in de buurt komen. En dat vind ik jammer.

Ik hoop op deze site dus ouders te laten zien wat de Montessori methode en visie inhoudt, op een laagdrempelige manier (ze kunnen thuis makkelijk bekijken of het bij ze past). En misschien geef ik ook meteen Montessori scholen en thuisonderwijzers inspiratie.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties worden gemodereerd, het kan dus even duren voor jouw reactie echt geplaatst is.
Zou je dat wat je in je reactie wilt plaatsen niet zeggen tegen iemand die je na staat? Dan is het hier ook niet gepast.

*


Happiness is a shadow of harmony; it follows harmony. There is no other way to be happy.

Osho